Гриби у біосфері та житті людини (міні-проект з біології, 6 клас)

Міні-проект на тему: «Гриби у природі та житті людини» (Біологія, 6 клас)

Слайд 1

  • Гриби у біосфері та житті людини

Слайд 2

  • сформувати поняття «мікориза», «антибіотики»;
  • показати роль грибів у системі живих організмів;
  • розкрити вплив і значення грибів в житті людини.

Слайд 3

Гриби за способом живлення належать до групи гетеротрофи.

  • Гетеротрофи  - організми, які живляться готовими органічними речовинами.

Слайд 4

Гриби поділяються на 3 основні групи:

  • паразити;
  • сапрофіти;
  • симбіонти

Слайд 5

Гриби-паразити

Ці гриби використовують для живлення живі організми, поселяючись на інших грибах, водоростях, вищих рослинах, тваринах, викликаючи різні хвороби. Вони висмоктують соки з живих клітин. Найпоширенішими грибами-паразитами є сажкові: ріжки та сажка. Вони заражають посіви злакових, що призводить до загибелі врожаю. Також на деревах паразитують гриби-трутовики.

Слайд 6

Гриби-симбіонти

Гриби частіше всього «оселяються» біля дерев і трав. Тому що міцелій зростається з корінням рослин. Їх співпраця взаємовигідна.

Ця співпраця називається симбіозом. Рослини дають грибам органічні речовини, а гриби в свою чергу дають рослинам воду і мінеральні речовини.

Мікоризапереплетення коренів рослин з гіфами міцелію гриба.

Слайд 7

Роль грибів у природі

Гриби відіграють важливу роль у житті лісу. Спільно з бактеріями і іншими мікроорганізмами вони розкладають і мінералізують відмерлі рештки, перетворюючи їх на речовини доступні для живлення рослин. Якби не було грибів, то щорічно опадаюче листя накопичувалися б у величезній кількості і перешкоджало б поновленню лісу. В дану групу входять гриби як макроскопічні, так і мікроскопічні. До мікроскопічним відносяться гриби роду мукор.

Слайд 8

Роль грибів у житті людини

Гриби привернули увагу людей з незапам'ятних часів. Судячи з матеріалів археологічних розкопок, наскальних малюнків і стародавніх рукописів, наші далекі предки вже давно навчилися використовувати гриби в їжу, а також найдавніші виробництва, як хлібопекарство і виноробство не могли існувати без участі мікроскопічних дріжджових грибів.

Слайд 9

Використання грибів у медицині

Шапкові гриби почали застосовувати в медицині ще в 17 столітті. Білими грибами лікували обморожені частини тіла. Для цього гриби трохи підсушували, а потім отримували екстракт. Вживання в їжу білих грибів попереджає ракові захворювання. У цьому ж грибі містяться антибіотики, які згубні для палички Коха (збудника туберкульозу) і для кишкової палички.

Слайд 10

Використання грибів у медицині

Здавна в народі водну і спиртову настоянку мухоморів використовували для лікування ревматизму, радикуліту і ряду хвороб нервової системи. Лікарі застосовують препарати червоного мухомора в маленьких дозах при лікуванні захворювань нервової і серцево-судинної систем. Сік і мазь, приготовлені з плодового тіла гриба, загоюють шкіру, уражену рентгенівським опроміненням.

Слайд 11

Наявність у грибах вітамінів і поживних речовин

Вміст вітамінів у грибах різний. Вітаміну С у них мало, а вітаміну В у лисичках не менше, аніж в дріжджах. У білому грибі виявлено вітамін А. Дуже багато в грибах вітаміну Р, майже стільки ж, скільки в печінці, а вітаміну Д нітрохи не менше, ніж у хорошому вершковому маслі. Гриби відрізняються високим вмістом води. Значно підвищує поживність і надають смак грибам глюкоза та інші цукри. Багато в грибах ароматичних речовин. Тому страви з грибів підвищують апетит , посилюють відділення шлункового соку, покращують травлення. Неповторний аромат надають грибам ефірні масла.

Слайд 12

Список  використаних джерел:

  1. Біологія: Навч. посіб. / За ред. та пер. з рос. В. О. Мотузного. — 3-е вид., випр. і допов. — К.: Вища шк., 2002. — 622 с.: іл.
  2. Вашненко В.І. Все про гриби. – К., 1989.
  3. Словник-довідник юного біолога. – М., 1990.
  4. Єлін Ю.Я., Зерова М.Я., Лушпа В.І., Шаброва С.І. Дари лісів. - К.: «Урожай», 1999
  5. Зерова М. Я., Єлін Ю.Я., Коз'яков С. М. Гриби: їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні.- К.: Урожай, 1989.

Слайд 13

Дякуємо за увагу