Бактерії корисні та шкідливі

Бактерії корисні та шкідливі

(Міні-проект з природознавства, 5 клас)

Відомо, що окрім рослин, тварин і грибів існують ще й бактерії.

Загальна характеристика бактерій

Бактерії – це переважно одноклітинні організми різної форми. За формою клітин вони можуть бути:

  • кулястими (коки)
  • паличкоподібними (бацили, клостридії, псевдомонади)
  • вигнуті (вібріони, спірили, спірохети)
  • у формі зірки
  • кубічними
  • С- або О-подібними

Від тварин, грибів та рослин вони відрізняються тим, що їхні клітини не мають ядра.

Бактерії бувають корисними та шкідливими.

Бактерії не можуть самостійно синтезувати органічні речовини. Тому вони харчуються готовими речовинами, всмоктуючи їх всією поверхнею тіла. Бактерії, що харчуються готовими органічними залишками мертвих організмів, називаються сапрофітами. Завдяки їх життєдіяльності відбувається гниття трупів тварин і залишків загиблих рослин. До групи паразитів належать ті бактерії, які поселяються в живому організмі та всмоктують поживні речовини з організму господаря. Такі бактерії можуть викликати інфекційні захворювання людини.

Корисні бактерії

Існує багато корисних бактерій, зокрема, ґрунтові бактерії, які підвищують родючість ґрунту, бульбочкові бактерії, що продукують азотовмісні органічні сполуки у симбіотичному зв’язку з вищими рослинами.

В організмі дорослої людини за чисельністю переважають корисні бактерії – їх частка становить до 70-80%. Решта припадає на умовно-небезпечні бактерії.

Найвідомішими корисними бактеріями є біфідобактерії та молочнокислі бактерії. Їх найбільше у молочнокислих продуктах – кефірі, йогурті, ряжанці, кисляку.

Біфідобактерії – це бактерії, які пригнічують розмноження гнильних і хвороботворних мікроорганізмів. Потрапляючи в кишечник, вони працюють в якості бар'єру для мікробів і токсинів (наприклад для стафілокока, дріжджових грибів, кишкової палички), крім того, ці бактерії полегшують травлення і забезпечують повноцінне засвоєння іонів кальцію, вітаміну D і заліза.

Лактобактерії – завдяки цим бактеріям виробляють сметану та інші молочнокислі продукти, включаючи процес закваски. Лактобактерії мають здатність виводити з організму шлаки, зупиняти розмноження небезпечної мікрофлори (наприклад, стафілокока, кишкової палички, шигели, протеї та ін.). У процесі життєдіяльності лактобактерії виробляють молочну кислоту, а в кислому середовищі хвороботворні організми не виживають і гинуть.

Цей вид бактерій зміцнює імунітет, регулює обмін речовин, є складовою частиною здорової мікрофлори кишечника.

 

Молочнокислі бактерії – використовується у виробництві молочнокислої продукції. Молочнокислі бактерії здатні значно покращувати роботу травної системи, а також є профілактичним засобом від остеопорозу, запорів, діареї, коліту і метеоризму. Вживати молочні продукти з кисломолочною закваскою корисно також для профілактики онкологічних захворювань.

 

Виробництво кефіру відбувається завдяки заквасці молока таким видом бактерій, як кефірна паличка. Кефірна паличка зупиняє розвиток збудників більшості кишкових інфекцій, а також знижує ризик онкологічних захворювань і в цілому поліпшує обмін речовин.

 

Шкідливі або патогенні бактерії

 

Багато бактерій шкідливі. Вони провокують небезпечні захворювання тварин, людини. Деякі з них можуть викликати псування продуктів.

До патогенних зазвичай відносять види, які паразитують на інших організмах. Але в деяких випадках шкідливими для людини можуть стати безпечні і навіть корисні бактерії, наприклад при ослабленні імунітету продукти життєдіяльності зазвичай неймовірно корисної кишкової палички можуть призвести до захворювань шлунково-кишкового тракту: отруєння, діарей та ін.

 

Наприклад, сальмонела. Ця бактерія є збудником дуже гострої кишкової інфекції, черевного тифу. Сальмонела виробляє токсини небезпечні виключно для людей. При зараженні відбувається загальна інтоксикація організму, яка призводить до сильної лихоманки, висипання по всьому тілу, у важких випадках - до занепаду лімфатичної системи і як наслідок до смерті. Щорічно в світі фіксується 20 млн випадків захворювання на черевний тиф, 1% випадків є летальними.

Небезпечною є також правцева паличка. Ця бактерія – одна з найбільш стійких і одночасно найнебезпечніших у світі. Правцева паличка виробляє надзвичайно токсичну отруту, що призводить до практично повного ураження нервової системи. Люди, хворі на правець, переживають неймовірні страждання: мимовільно напружуються всі м'язи тіла, відбуваються потужні судоми. Смертність надзвичайно висока - в середньому близько 50% інфікованих помирають. На щастя, ще в 1890 році була винайдена вакцина від правця, її роблять новонародженим у всіх розвинених країнах світу. У малорозвинених країнах від правця щорічно помирає понад 60 тисяч осіб.

Ще одна група небезпечних бактерій – це мікобактерії. Мікобактерії – сімейство бактерій, частина з яких є патогенними. Різні представники цього сімейства викликають такі небезпечні захворювання як туберкульоз, мікобактеріоз, лепра (проказа). Всі ці хвороби передаються повітряно-крапельним шляхом. Щорічно мікобактерії стають причиною понад 5 млн смертей.